BRC “The Grove” Additions an Renovations

Bridgewater Retirement The Grove Project Portrait 2018

Special Features

Resting in the heart of Bridgewater, Virginia, is the Bridgewater Retirement Community (BRC). By focusing greatly on healthy living and engaging lifestyles, it is easy to see why this facility thrives. Since the opening of BRC in 1965, they have undergone multiple additions to accommodate the high rates of demand. This project, with relation to the others, follows that same suit.

Nielsen, however, is no stranger to working with BRC on adjusting their facility to satisfy those needs. In the past, we have contracted with them to complete a handful of other projects that brought much needed change to the campus. This project, in particular, though, is a major expansion for the retirement community because it adds additional living space and more.

Over the course of multiple phases and roughly two years, BRC’s commitment to enhancing healthy living continues. Currently, BRC operates with distinct living options, independent and assisted living, which are housed in separate buildings.

“The Grove,” welcomes a brand new 80,000 square foot, three-story addition built to provide apartment living spaces and a ground level parking facility for residents. This new wing is uniform with the existing Maple Terrace facility and constructed out of a mix between masonry and wood framing construction. Brick veneer and exterior insulation and finish system (EIFS) will match the adjacent façade with asphalt shingles and a metal roofing to complete the exterior.

Upon completion of the addition, work began in Maple Terrace where 24,000 square feet of renovation work was completed. New parking areas, roadways, sidewalks, and landscaping compliment the new additions and effectively reroute traffic and pedestrians entering the beautiful campus.