Shenandoah Valley Juvenile Detention Center Classroom Addition

shenandoah-valley-juvenile-detention-center

Special Features

This design/build project consists of a 3,200 SF addition to the existing facility. The addition will be constructed inside an existing recreation yard, utilizing the existing perimeter walls of the yard. The addition will add three classrooms, three offices, a multipurpose room, an employee workroom and washroom facilities.

The focus of the design is to tie seamlessly into the existing facility by matching structural elements and adjacent finishes. The biggest challenge in a project of this nature is working in an occupied detention facility. Safety and security are always a concern.

Another challenge is equipment access to the building pad. Large equipment must be lifted over the existing recreation yard walls. It will require precise coordination between Nielsen and its subcontractors.